
Bilpriser testar: Nio ET5 Touring
15 april, 2025
I artikelserien Bilpriser testar tar vi en närmare titt på nya bilmodeller. Denna gången har vår analytiker Karl Wahlin provkört Nio ET5 Touring.
Nio är en kinesisk tillverkare av elbilar och grundades år 2014. Företaget fokuserar på premiumsegmentet och konkurrerar med Tesla och tyska lyxbilstillverkare. I utbudet finns en rad elbilsmodeller, allt från suvar till sedaner och sportbilar. Under 2024 tillverkade Nio över 220 000 fordon, vilket motsvarar en ökning med 39 procent jämfört med föregående år. Till oss kom Nio år 2022 men ännu rullar endast 375 exemplar på svenska vägar, majoriteten stor-sedanen ET7.
Här testar vi Nio ET5 Touring, en extra intressant modell för kombilandet Sverige. Modellen är baserad på sedanversionen ET5 men erbjuder tack vare kombikarossen en luftig kupé och generöst lastutrymme. Det handlar dock inte om gamla tiders kantiga akter, utan om en strömlinjeformad design som maximerar räckvidden. Nio ET5 Touring vänder sig till den som vill ha en rymlig elbil utan att välja en SUV.
Det finns ett lekfullt inslag i Nios framtoning, inte minst genom Nomi. Nomi är en boll ovanpå instrumentpanelen och den digitala assistenten i Nios bilar. Hon fungerar som en länk mellan föraren och bilens system och ger, med sina animationer och ansiktsuttryck, ett intryck av en egen personlighet. Nomi hanterar en rad funktioner, från att justera bilens inställningar, navigera, spela musik och ringa, till att ge realtidsinformation om bilens status. ”Nomi, I’m cold” leder till att hon svarar ”Let me take care of that!” och höjer värmen. ”Nomi, my back hurts!” och hon svarar med några tröstande ord och aktiverar massagen i sätet. Ja, ännu så länge pratar Nomi bara engelska men hon är responsiv och förstår det mesta man säger. Att hon dessutom blåser såpbubblor, berättar roliga historier och dansar ger ständig underhållning på resan.
Säg hej till Nomi!
Laddning, förbrukning och prestanda
Nio ET5 finns med två batteristorlekar, 75 kWh och 100 kWh. Deklarerad räckvidd är 43 mil med det mindre och 56 mil med det större batteriet. Laddning sker hemma med 11 kW och vid snabbladdstationen med upp till 125 kW. Det är betydligt lägre än många konkurrenter, men det unika med Nio är möjligheten att byta batteri. Det finns idag åtta batteribytesstationer i Sverige. Batteribytet är en futuristisk upplevelse. Man parkerar bilen i en markerad ruta, och därefter tar Nomi över och backar in bilen i batteribytesstationen som påminner om ett attefallshus i storlek. Bilen lyfts och under tiden förklarar Nomi vad som händer under bilen. Efter några minuter rullar man ut med fulladdat batteri.
Förbrukningen vid blandad körning i början av mars låg runt 2.2 kWh/mil. Det är i linje med andra större elbilar. Nio ET5 är förhållandevis tung, vikten börjar på 2145 kg, och även om de 483 hästkrafterna med drivning på alla fyra ger slående prestanda är det ingen sportbil. Styrningen är stabil på gränsen till sävlig, vilket gör bilen bättre lämpad för långa resor än för inspirerad körning på slingriga småvägar. Byggkvaliteten är god. Inget knakar eller knarrar, och knappar och reglage känns gedigna.
Teknik och komfort
Inredningen är asketisk, i stil med Tesla. Alla funktioner sköts via skärmen den stora stående skärmen. Det finns också en mindre skärm framför föraren, som visar realtidsförbrukning, vägvisning och hastighet. Telefonspegling saknas, men den inbyggda navigationen är tydlig även om viss språkförbistring föreligger genom att några menyval av någon anledning visas på tyska. Ett flertal kameror runt om hjälper föraren. Nio ET5 är dessutom utrustad med Lidar-sensor, som förser bilen med exakt avståndsinformation i realtid.
Grovt tyg och syntetiskt läder skapar en trevlig atmosfär, och stora rena ytor underlättar bilvården. I bagaget ryms 492 liter med sätena i uppfällt läge och hela 1 300 liter när sätena fälls. Däremot saknas frunk, så laddsladden får samsas med övrigt bagage i aktern. Golvet i kupén är platt och det gör en rymlig känsla. Dragvikten är 1400 kg och dragkroken manövreras elektriskt.
Ekonomi och andrahandsvärde
Grundpriset för Nio ET5 Touring är 576 000 kr. Då ingår det mesta i utrustningsväg, och de enda tillvalen är dragkrok för 15 000 kr, dimningsfunktion av glastaket för 18 000 kr samt Nomi, för 9 000 kr. Det senare är ett givet val, och även dragkrok brukar belönas på andrahandsmarknaden för bilar i detta segment.
Vad som däremot inte ingår är batteriet. Här har man två val: att friköpa batteriet för 130 000 kr eller att prenumerera på det. Det senare kostar 1 799 kr/månad vilket innebär att abonnenten på tre år har betalat 65 000 kr i batterihyra. Det betyder i sin tur att Nio själva räknar med 50 procents andrahandsvärde på batteriet. Lönar det sig att friköpa? Ja, normalt är så fallet. Men för tjänstebilsföraren finns en dold bonus i batteriabonnemanget: förmånsvärdet beräknas exklusive batterikostnaden och är i sammanhanget låga 5 140 kr/månad. Abonnemanget inkluderar dessutom tillgång till batteribytesstationerna, en möjlighet som inte är tillgänglig för den som har köpt sitt batteri. Konkret innebär det att man till vardags kan hålla till godo med det lilla batteriet, men inför skidsemestern eller långresan växla till det större.
Andrahandsvärdet för Nio ET5 Touring med 75 kWh-batteri beräknas till 45 procent av nypriset efter tre år och 6 000 mil vid batterihyra, och till 53 procent med friköpt batteri. Det betyder att värdeminskningen/batterikostnaden per månad är 9 200 kr vid batteriköp och 10 600 kr vid batterihyra. Det ingår dock två fria batteribyten per månad i batterihyran. Serviceintervallet är ett år/2 000 mil och förutom vart tredje år kostar servicen endast 1 400 kr. Försäkringspremien uppskattas till 4-500 kr per månad under de första tre åren.
Slutsatser
Bland det tiotal nya elbilsmärken som tagit sig in på den svenska marknaden de senaste åren går Nio mot strömmen genom att fokusera på premiumsegmentet. Prisnivån är hög, men tekniken avancerad och fem års garanti känns tryggt. Namnet Nio betyder ”ljus framtid”, och det finns en hel del i upplevelsen av Nio ET5 Touring som talar för att det kan vara sant. Samtidigt dras företaget med ekonomiska utmaningar. Under 2023 rapporterade företaget en nettoförlust på över 18 000 euro per såld bil. Nio planerar dock att expandera i Europa med två nya lågprismärken: Firefly och Onvo. Firefly riktar sig mot det mindre bilsegmentet och designas i München. Den första modellen väntas lanseras i Europa under 2025 med ett konkurrenskraftigt pris kring 19 500 euro. Onvo är ett mer volyminriktat märke med siktet inställt mot Tesla Model Y. I november 2023 undertecknade dessutom Nio och Geely, som äger bland annat varumärkena Volvo, Polestar, Smart och Zeekr, ett strategiskt samarbetsavtal gällande utveckling av batteristandarder och batteribytesteknik.
Med sin avancerade teknik, innovativa batteribyteslösning och satsning på premiumsegmentet har Nio skapat en elbil som kombinerar långfärdskomfort med hög utrustningsnivå. Nu återstår det att se om företaget kan bygga en ekonomisk grund som håller i längden.
Karl Wahlin, analytiker Bilpriser